Momjan: Posjetili smo Kuću kaštela

U sklopu naših aktivnosti ovih se dana našao kratak izlet “iza ugla”. Naime, posjetili smo novootvoreni interpretacijski i multimedijalni centar Kuća kaštela – Casa dei Castelli u Momjanu kod Buja. Uz stručno vodstvo i ljubaznost v.d.ravnateljice POU Buje, Tanje Šuflaj, koja nam je otvorila vrata ovog zanimljivog zdanja upoznali smo gotove sve kaštele u Istri na vrlo atraktivan način u objektu nekadašnje stare pošte i mljekare u središtu Momjana. Dizajn interijera reinterpretira kulu dvorca i palaču, a namijenjen je inovativnoj višejezičnoj multimedijskoj interpretaciji Kulturne rute istarskih kaštela, posebno onih u sjevernoj i središnjoj Istri.

Na taj način imali smo mogućnost istražiti čak sedam multimedijskih prezentacijskih jedinica, kao Possert, Paz, Kožljak, i druge. Neki su se odvažili probati i virtualnu stvarnost putem VR naočala, što je samo po sebi bio doživljaj, a drugi su uživali gledajući 3D rekonstrukcije odabranih kaštela na velikom displayu. Ipak, najviše smo se obradovali poklonu, maketi kaštela koju ćemo morati sami sastaviti!

Cijelokupni dojam zaokružili smo kratkom šetnjom do Momjanskog kaštela Rota gdje smo vidjeli i u živo tu impozantnu građevinu, te uživali u prekrasnom pogledu koji se od tamo pruža na masline, vinograde i naše lijepo plavo more.

Skip to content