Piran: Ulaskom u Shengen, Slovenija nam je postala još dostupnija

Slovenija je prepuna predivnih mjesta i nama na dohvat ruke. Ulaskom Republike Hrvatske u Shengen, Slovenija nam je postala još dostupnija. Kao prvu destinaciju odabrali smo Piran “grad soli”

Najljepši grad na slovenskoj obali izrastao je uz pomoć soli. Piranske solane, u kojima se i danas tradicionalnim metodama proizvodi vrhunski “fleur de sel” (cvijet soli), bile su razlogom procvata slikovitog gradića okruženog zidinama, prepun kulturnim znamenitostima. Stara lučka jezgra s ostacima srednjovjekovnog zida zaštićena je kao kulturno-povijesni spomenik.

Po dolasku u Piran prvo smo posjetili zidine i crkvu crkv sv. Jurja. Crkva je izgrađena krajem 9. stoljeća te u nekoliko navrata izmijenjena kroz povijest. Prekrasne uske ulice sa zbijenim kućama odvele su nas do središnjeg trga. Utjecaj Venecije vidljiv je na svakom koraku.

Nakon okrijepe uputili smo se ka palači Gabrielli, sagrađenoj sredinom 19. stoljeća, u kojoj je smješten Pomorski muzej. Muzej prikuplja, proučava i predstavlja slovensku pomorsku baštinu. Ono što nas posebno veseli je činjenica da je muzej prilagođen osobama s invaliditetom te na taj način dostupan svima.

Piran smo napustili umorni, ali prepuni lijepih dojmova.

Skip to content