Obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Novigradu i dodijeljena Povelja Naš prijatelj

Ovogodišnje središnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama održano u četvrtak 16. svibnja 2024. u 11:00 sati u Novigradu, Rivarela 7 – prostori CMIK -a, u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Centra za inkluziju i podršku u zajednici. Cilj ove aktivnosti je osvijestiti i senzibilizirati javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i istaknuti da su naši sugrađani s intelektualnim teškoćama ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježava se od 2017. godine od kada ga je i proglasio Hrvatski sabor, uvažavajući činjenicu da osobe s intelektualnim teškoćama predstavljaju osjetljivu društvenu skupinu kod koje postoji povećani rizik od socijalne isključenosti te je u tom smislu nužan angažman cjelokupnog društva. Za podizanje kvalitete života i ostvarivanje punopravnog uključivanja u život zajednice osoba s intelektualnim teškoćama nužno je podizanje opće svijesti o ovoj društvenoj skupini, uključujući i borbu protiv stereotipa i predrasuda, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava uključujući i razvoj i dostupnost adekvatnih socijalnih usluga.

Tijekom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama Istre u Novigradu prigodna obraćanja održali su predstavnici istarskih gradova u kojima se pružaju usluge za ovu društvenu skupinu kao i predstavnici javnih ustanova. O životu u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama, odnosno svoja osobna iskustva i stavove, kroz razgovor, podijelili su korisnici usluge s osobljem podrške i to: o poludnevnom boravku Dalibor Davidović (Labin) i Emiljana Vozila Mohorović, o životu i podršci u zajednici Vjekoslav Močibob (Pazin) i Barbara Klanjac, o stanovanju uz podršku i radu Jadran Balenović (Pula) i Marta Tilinger te o inkluzivnom volontiranju Daniel Radovčić (Poreč) i Martina Dagostini.

Također, kao i svake godine povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama dodijeljena je povelja „Naš prijatelj“ kao posebno priznanje za aktivan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, a od ove godine „Naša prijateljica“ je i gospođa Ramiza Trumić koja sudjeluje u aktivnostima zajedno s osobama s intelektualnim teškoćama gotovo od pokretanja aktivnosti na Labinštini pružajući im podršku kako bi razvijali svoje socijalizacijske aktivnosti, a svojim angažmanom snažno potiče svoju okolinu na djelovanje u cilju unaprjeđenja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na području Labinštine.

Program obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama obogaćen je glazbenim programom zajedničkog zbora Dječjeg vrtića Tićići iz Novigrada i Centra za inkluziju Buje uz pratnju Denise Gjini i Vedrana Janića, a program obilježavanja vodio je Kristijan Nemet.

Skip to content