Novigrad: Otvorenjem izložbe i okruglim stolom obilježeno 12. godina djelovanja Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama

U Muzeju Lapidarium u Novigradu povodom obilježavanja 12 godina djelovanja Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama otvorena je Izložba likovnih radova korisnika Centra za inkluziju i podršku u zajednici s Bujštine te je održan Okrugli stol na temu Sadašnjost i budućnost inkluzivnih socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama na području Bujštine i Poreštine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su predstavnici gradova i općina Novigrada, Umaga, Buja, Poreč i Grožnjana, predstavnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad s područja Bujštine i Poreštine, predstavnici udruga s područja cijele Istre koje pružaju uslugu osobne asistencije, državna tajnica Marija Pletikosa i savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te predstavnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Tea Rubeša, predstavnica, brojni prijatelji našeg centra, naši korisnici i članovi njihovih obitelji.

O izloženim likovnim radovima te o napretku u likovnom izražavanju korisnika uvodno se prisutnima u ime domaćina obratila dr.sc. Jerica Ziherl ravnateljica Muzeja – Museo Lapidarium iz Novigrada te zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada gđa. Vivijana Fakin. A samo otvorenje izložbe pripalo je bivšem gradonačelniku Grada Buja i Našem prijatelju Ediju Andreašiću koji je i sam aktivno sudjelovao u pokretanju aktivnosti našega centra u Bujama. Prilikom otvorenja izložbe G. Andreašić prisjetio se inicijalnih razgovora te zaželio posvetiti ovu izložbu majci djeteta s Downovim sindromom Aniti Altin i profesorici u posebnom odjelu OŠ Buje Milojki Maračić, osobama koje su inicirale pokretanje dnevnih aktivnosti za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u Bujama, a koje nažalost zbog zdravstvenih razloga nisu mogle i osobno prisustvovati obilježavanju ove obljetnice.

Izložba je otvorena tijekom radnog vremena muzeja od ponedjeljka do petka od 9:00 do 15:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati, sve do 22. travnja.

Nakon razgledavanja izložbe program je nastavljen okruglim stolom na temu Sadašnjost i budućnost inkluzivnih socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama na području Bujštine i Poreštine koji je započeo prezentacijom novoga Zakona o osobnoj asistenciji. Budući da usluga osobne asistencije uključuje uslugu osobnog asistenta za osobe s tjelesnim, mentalnim i intelektualnim oštećenjima, videćeg pratitelja za slijepe osobe i komunikacijskog posrednika za gluhe i gluhoslijepe osobe, sam je zakon u javnosti i među osobama s invaliditetom izazvao brojne nedoumice te brojne komentare na provedeno javno savjetovanje. O mogućnostima koji novi zakon donosi na području veće podrške, veće socijalne uključenosti i omogućavanja što samostalnijeg života osoba s invaliditetom te usvojenim izmjenama u cilju poboljšanja Zakona o osobnoj asistenciji prezentaciju su održale državna tajnica Marija Pletikosa i savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Navedena prezentacija te usvojeni prijedlozi udruga osoba s invaliditetom pozitivno su primljeni kod desetak prisutnih predstavnika udruga osoba s invaliditetom koje na području Istre pružaju uslugu osobne asistencije.

Okrugli stol nadalje se nadovezao na temu podrške osobama s intelektualnim teškoćama, a stručna suradnica Centra za inkluziju u Bujama Ana Boroš predstavila je aktivnosti koje se provode u našem centru u Bujama, dok je predsjednik Centra za inkluziju Marko Perkov predstavio usluge organiziranog stanovanja i boravka koje se pružaju u okviru Centra za inkluziju i podršku u zajednici u pet lokalnih zajednica na području Istre te broj uključenih korisnika koji trenutno iznosi 105 osoba. Od navedenog broja za samo 20 korisnika Centar ima ugovorenu uslugu s nadležnim ministarstvom dok se za više od 80% korisnika sredstva osiguravaju kroz projekte i programe. Stoga, istaknuta je prijeka potreba ugovaranja ovih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U diskusiji tijekom okruglog stola prisutnima se obratio u ime Grada Umaga pročelnik Slaviša Šmalc, istaknuvši izvrsnu suradnju između Centra za inkluziju i Grada Umaga kao i potrebe koje se za ovim uslugama povećavaju iz godine u godinu te planovima Grada da osigura dodatni prostor za pružanje usluga boravka i stanovanja za osobe s intelektualnim teškoćama na području Grada Umaga. Također, tijekom okruglog stola raspravila se i mogućnost korištenja postojećih nekretnina korisnika usluga koje nisu u funkciji, a u svrhu širenja usluge organiziranog stanovanja i na ovo lokalno područje. Na kraju se prisutnima obratio i gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin istaknuvši kako je Grad Buje tijekom zadnjih nekoliko godina uložio sredstva u energetsku obnovu zgrade kao i u omogućavanje pristupačnosti zgrade osobama koje se kreću uz pomoć kolica, a čime su stvoreni dobri prostorni uvjeti za nastavak aktivnosti Centra u Bujama.

Ova aktivnost održala se u okviru javne kampanje projekta Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Skip to content