Pazin: Nezaboravna posjeta Javnoj vatrogasnoj postrojbi

Dan 4. svibnja uveden je kao Međunarodni dan vatrogasaca 1999. godine, nakon smrti pet vatrogasaca u tragičnim okolnostima u šumskom požaru u Australiji.

Kao zaštitnik vatrogasaca, požara i poplava poznat je i sv. Florijan. Štovanje sv. Florijana jako je rašireno po Austriji i Bavarskoj. Štuju ga i hrvatski vatrogasci, pa dan njegova mučeništva obilježavaju i kao svoj dan. Podsjetnik je to na osnivanje prve dobrovoljne vatrogasne organizacije u Hrvatskoj 1864. godine, pod nazivom “Prvi dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu”. Nakon Varaždina dobrovoljna vatrogasna društva osnivaju se i u drugim hrvatskim gradovima. Prva profesionalna vatrogasna postrojba na tlu Hrvatske osnovana je 1863. godine u Rijeci.

Zahvalni smo pazinskim vatrogascima, na čelu sa zapovjednikom Vjekoslavom Valentom, na današnjem edukativnom danu, na ljubaznosti i vremenu kojega su uložili kako bi nam dočarali funkcioniranje vatrogasne postrojbe.

Isprobali smo “lebdeće jastuke”, težinu i raznovrsnost bogate opreme, isprobali garderobu te razgledali unutrašnjost potpuno opremljenog višemilijunskog vatrogasnog vozila. Vidjeli smo i vodeni top u akciji. Naučili smo kako funkcioniraju ekipe, kako je svatko zadužen za određenu vrstu posla te kako je jako važno da su svi dobro organizirani i uvježbani.

Hvala njima i svim vatrogascima što uvijek spremno i vrlo profesionalno odrađuju često vrlo zahtjevne intervencije.

Skip to content