Draguć: Kuća fresaka

Kako bi malo pobjegli od gradske ljetne gužve, uputili smo se u istraživanje središnje Istre. Cesta nas je ovaj put dovela u malo mjestašce Draguć, smještenog iznad jezera Butoniga u općini Cerovlje. Kuća fresaka je otvorena nedavno, a kako smo saznali da će tijekom ljetnih mjeseci biti otvorena u jutarnjim terminima odlučili smo ići vidjeti o čemu se radi.

U Kući fresaka, smještenoj u zgradi stare škole snašli smo sadržaje info-centra, galerijski prostor, konferencijsku dvoranu i još mnogo toga. To je iskustveni centar u kojem smo neposredno doživjeli bogatu kulturnu baštinu Istre putem inovativnih i dinamičnih multimedijskih interakcija, višejezičnih fotomonografija, brošura i ostalog edukativno-promotivnog materijala.

Osim toga, simpatična studentica Erika koja tamo radi, ljubazno nas je primila i pokazala nam je cijeli Draguć te nam je otključala crkvice Svetog Roka i Svetog Elizeja, a naša Martina nam je ispričala nešto o freskama. Što su freske, kako su nastale, zašto su se koristile, na koji način su se čitale i kako su se izrađivale boje u vrijeme kad nije bilo ni tempera ni flomastera.

I vrijeme nam je išlo u korist jer su nas cijelo vrijeme pratili oblaci i svjež povjetarac, kiša se spustila upravo kad smo krenuli natrag, a u Poreču nas je ponovno dočekalo sunce!

Skip to content