Bjelovar: Održan okrugli stol na temu inkluzivnih socijalnih usluga

Provodeći javnu kampanju Život u zajednici projekta Zajednički kroz život, a na temu inkluzivnih socijalnih usluga u zajednici – ususret novim izazovima, danas su Bjelovar, posjetili predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar.U sklopu navedene kampanje, u gradskoj vijećnici održan je okrugli stol s predstavnicima Grada Bjelovara, predstavnicima Brodsko-posavske županije, ravnateljicom V. Osnovne škole, predstavnikom Zavoda za zapošljavanje, predstavnicom Udruge invalida grada Bjelovara i naše Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.

Okrugli stol bio je prilika za razmijenu iskustva dobre prakse, pozitivnih primjera pružanja inkluzivnih socijalnih usluga te su razmotrene ideje za nastavak rada po pitanju socijalnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici. Jedna od važnih tema bila je i model financiranja socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama koje pruža naša udruga, ali iz sredstava proračuna grada, kako bi se osigurala sigurnija budućnost i financijska sigurnost. Model postoji i primjenjuje se u praksi, te je uvelike podigao kvalitetu života osoba s invaliditetom ali i obogatio cijelu zajednicu!

Centar za inkluziju i podršku u zajednici s partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Istre od 01.05.2020. do 01.05.2022. provodi projekt „Zajednički kroz život“. Svrha projekta je povećati socijalnu uključenost osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji kroz individualiziranu podršku i razvoj inkluzivnih socijalnih usluga na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Navedeno će se postići setom edukacija, pregledom dobre prakse, pružanjem inkluzivnih socijalnih usluga te javnom kampanjom. Ciljane skupine projekta su sa područja 8 projektnih županija: 60 osoba s intelektualnim teškoćama, 40 članova obitelji i udomiteljskih obitelji te 40 stručnjaka koji rade s osobama s intelektualnim teškoćama. Ukupan proračun projekta i iznos bespovratnih sredstava je 1.487.694,26 kn. Projekt se financira s 85% iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici faza 1. te s 15% iz Proračuna Republike Hrvatske.

Više informacije o fondovima EU:
www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr
Za više informacija slobodno nas kontaktirajte:
Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Pula, Ujevićeva 1
zajednicki-kroz-zivot@centar-podrske.hr
Voditeljica projekta: Ines Škrbac

Skip to content