Započela pilotska edukacija projekta IDEAL

U Zagrebu te korištenjem aplikacije za sudjelovanje na daljinu, započela je pilotska edukacija u okviru projekta IDEAL koja je vezana uz učenje korištenja digitalnih tehnologija u svakodnevnom životu osoba s intelektualnim teškoćama. Na edukaciji je sudjelovalo 20 polaznika iz Hrvatske, a u okviru prvog termina edukacije predstavljeni su predavači i partneri na projektu iz Slovenije i Hrvatske kao i sam projekt, njegovi ciljevi te do sada izvršeni projektni zadaci i materijali, a započeta je i teoretska obrada i testovi u okviru prve cjeline ovoga programa.

Inače, program edukacije čine četiri cjeline:

  1. Empatija – Općenito o empatiji. Uloga empatije pri razvoju društva. Značaj empatije pri radu sa OSI. Empatijski testovi.
  2. Poučavanje osoba sa intelektualnim teškoćama – Metodologija poučavanja osoba sa intelektualnim teškoćama. Prirodna metoda učenja. Upotreba mentalnih mapa pri poučavanju osoba sa intelektualnim teškoćama.
  3. Digitalne vještine – Specifičnosti poučavanja digitalnih vještina. Osnove rada sa računalima. Osnove rada sa prenosnim uređajima. Upotreba web aplikacija. Društvene mreže na webu. Opasnosti upotrebe određenih web aplikacija. Softver, koji podržava OSI. Napredne digitalne vještine. Priprema izvođenja obrazovanja na području digitalnih vještina. Praktični rad sa osobama s intelektualnim teškoćama.
  4. Internetsko obrazovanje – Usporedba internetskog i klasičnog učenja. Potrebne vještine za učešće u internetskom učenju. Pripreme za internetsko učenje.

Sam proces obrazovanja realizira se kao hibridno obrazovanje, dio u neposrednom kontaktu predavač – sudionik edukacije, a dio kao internetsko obrazovanje. U neposrednom kontaktu nastavni proces održava se dva puta mjesečno u lokacijama i terminima o kojima su učesnici pravovremeno obaviješteni. Nastava je planirana da bude aktivna, odnosno, želimo postići intenzivnu dvosmjernu komunikaciju i praktični rad. Većina internetskog osposobljavanja realizirati će se asinhrono što znači da polaznici mogu pristupati materijalima kada im najviše odgovara, a dio će biti organiziran sinhrono, odnosno preko aplikacije za audio-video komunikaciju.


Ova aktivnost dio je projekta IDEAL (Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities) kojim želimo osposobiti osoblje i volontere nevladinih organizacija koje pružaju podršku osobama s intelektualnim teškoćama za korištenje digitalnih tehnologija koje će osobe s invaliditetom koristiti u svakodnevnom životu radi povećanja njihove kvalitete života i njihovog uključivanja u zajednicu.

Prijavitelj projekta (koordinator) je Centar za inkluziju i podršku u zajednici, a projektni partneri su Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama te IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja, Slovenija. Trajanje projekta je 12 mjeseci s početkom od 01.03.2021, a provodi se u okviru Poziva na dostavu prijedloga za 2021. godinu za program Erasums+ – Ključna aktivnost 2 – Mala partnerstva (KA210) za područje obrazovanja odraslih, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt s više korisnika u okviru programa ERASUM+ s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Projekt je sufinancirala Europska unija s ukupno odobrenim iznosom sredstava od 60.000 €.

Pratite projekt IDEAL na društvenim mrežama!
Ovaj sadržaj ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije i izražava isključivo stajalište autora i partnera te se Komisija ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njemu nalaze.


Agencija za mobilnost i programe EU
Hrvatska, 10000 Zagreb, Frankopanska 26
www.mobilnost.hr
Tel: +385 (0) 1 5556 498
Fax: +385 (0) 1 5005 699
e-mail: info@mobilnost.hr


Centar za inkluziju
Hrvatska, Pula, Ujevićeva 1
www.centar-podrske.hr
tel: +385 (0) 52 522 233
e-mail: edu@centar-podrske.hr

Skip to content