Svetvinčenat: U kaštelu Morosini-Grimani

Ostvarila nam se prošlogodišnja želja da posjetimo jedan pravi dvorac.I to jedan od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena u Istri. Na tri ugla-tri kule, a na četvrtom-palača sa sobama za gospodu i stanom kapetana. S tih kula su se kontrolirala sva četiri ulaza u grad. Kule su povezane bedemima koji izvana pri dnu imaju i potporni zid, a iznutra po cijeloj dužini balkon s kojeg su stražari motrili kroz otvore puškarnica. Na vratima, osim pokretnog mosta postojala je i velika rešetka za spuštanje. Iznad ulaza smješten je grb kaštela, sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani di San Luca. Unutra je osim širokog dvorišta bio stan upravitelja mjesta, skladište za javna davanja i municiju, oružarnica, prostorije za 200 mušketira i kopljanika i vrlo siguran zatvor – pod zemljom.

U 19. st. obitelj Grimani prepušta kaštel biskupima, a oni općini početkom ovog stoljeća. Krajem drugog svjetskog rata kaštel biva još jednom spaljen. 2020 godine obnovljena je cijela palača.

Nas je osvojila jedinstvena petokatna kula sa multimedijalnom izložbom.Tamo je naš Lari iskovao vlastiti mač i ponosno ga pokazao prijateljima.Također smo virtualno obranili Kaštel od uskoka i pri tom se dobro zabavili.

Svakako preporučamo posjet ovoj jedinstvenoj građevini.

Skip to content