PTO – Plivanje kao terapija i integracija za osobe s posebnim potrebama (2011 – 2012)

Od 01.05.2011. do 31.12.2012. u Istarskoj i primorsko-goranskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji provodili smo projekt PTO koji je sufinancirala EU iz programa prekogranične pomoći Slovenija – Hrvatska. Nositelj projekta bio je slovenski IPAK – inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja, a drugi hrvatski partner Riječki sportski savez.

Projekt PTO provodili smo od 01.05.2011. do 31.12.2012.. Projekt je sufinancirala Europska unija i to iz Instrumenta predpristupne pomoći – Operativni program IPA SI‐HR 2007. ‐2013. Ukupna vrijednost projekta bila je 161.867,88 €. Centar za inkluziju kao jedan od dva hrvatska partnera na projektu ostvario je financijsku potporu u iznosu od 56.570 € od čega 85% su IPA sredstva, a 15% sredstava predstavljalo je sufinanciranje Istarske županije. Nositelj projekta bio je IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja, a drugi hrvatski partneri biio je Riječki sportski savez.

Opći prekogranični cilj projekta bio je prijenos i razmjena znanja i iskustva projektnih partnera na području korištenja plivanja u svrhu poboljšanja zdravlja i veće društvene uključenosti osoba sa invaliditetom.


Provođenjem projektnih aktivnosti razvila se intenzivna suradnja između organizacija iz Hrvatske i Slovenije koje pomažu osobama sa posebnim potrebama, a koriste plivanje kao sredstvo za poboljšanje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja. Pri tome organizacije razmjenjuju iskustva i znanja putem zajedničkih stručnih sastanaka, posjeta, razmjenom stručnjaka, organizacijom zajedničkih festivala osoba sa posebnim potrebama te izradom edukativnih materijala.

U regijama koje su obuhvaćene projektom već su se provodile određene aktivnosti plivanja za osobe s invaliditetom, međutim, zahvaljujući ovome projektu omogućen je organiziraniji pristup čime se postižu značajniji rezultati. Pri tome su dobivena dragocjena iskustva i znanja koja partneri međusobno izmjenjuju i s time poboljšavaju učinkovitost svog djelovanja na ovome području. Osposobljavanjem većeg broja instruktora plivanja za osobe s invaliditetom te organizacijom susreta osoba s invaliditetom te osoba koje profesionalno ili volonterski rade s osobama s posebnim potrebama postiže se njihova veća socijalnu uključenost i općenito kvaliteta života.

Dosadašnje iskustvo partnera u projektu pokazalo je da plivanje izuzetno koristan sport za osobe s invaliditetom, međutim, postoji premali broj osposobljenih osoba koje bi ih učile plivati i vodile prilagođene tečajeve. Zdravlje, fizičke i mentalne sposobnosti osoba sa invaliditetom mogu se značajno poboljšati redovitim i organiziranim plivanjem. Istovremeno sudjelovanje u toj aktivnosti povećavaju svoju socijalnu uključenost i integraciju.

Projektni partner:
Zajednica sportskih udruga Grada Rijeke “Riječki sportski savez”
Hrvatska, 51000 Rijeka, Verdijeva ulica 11
http://rss.hr

Projektni partner:
Centar za inkluziju i podršku u zajednici
Hrvatska, 52100 Pula, Ujevićeva 1
http://centar-podrske.hr

Vodeći partner:
IPAK inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij
Slovenija, 3320 Velenje, Koroška cesta 18
http://ipak.si

Skip to content