INKUB – Očuvanjem kulturne baštine do integracije osoba u nepovoljnom položaju (2015 – 2016)

Od 31.01.2015. do 30.01.2016. godine u Istarskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji provodili smo projekt INKUB koji je sufinancirala EU iz programa prekogranične pomoći Slovenija – Hrvatska. Vodeći partner bio je Centar za inkluziju i podršku u zajednici, a partner iz Slovenije IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij.

Od 31. siječnja 2015. do 30. siječnja 2016. godine u Istarskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji provodio se projekt INKUB – Očuvanjem kulturne baštine do integracije osoba u nepovoljnom položaju. Vodeći partner bio je Centar za inkluziju i podršku u zajednici, a slovenski partner bio je IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja.

Ukupan proračun projekta iznosio je 180.880 € od čega je udio hrvatskog partnera 106.924 €. Projekt djelomično financira Europska unija i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iznosom od 90.885,40€ za hrvatskog partnera (85%), a provodi se u okviru Operativnog programa SI-HR 2007.-2013., Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge (10,5%) i Grad Labin (4,5%) – nacionalno financiranje. Provedbu projekta podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

Ovim projektom razvijala se suradnja i umreženost između institucija iz Hrvatske i Slovenije koje pomažu osobama s invaliditetom i drugim osobama u nepovoljnom društvenom položaju jačajući njihove mogućnosti za uključivanje na tržište rada i društvenu inkluziju, te prevenciju psiho-somatskih oboljenja.

Tijekom trajanja projeka izrađeni su edukativni film o rakljanskom loncu i kokarskom klobuku te dva promocijska filma:

U okviru projekta slovenski partner u Velenju organizirao je radionice izrade slovenskog tradicijskog uporabnog predmeta – kokarskog klobuka i izradu uporabnih predmeta iz tekstila, dok je u Puli održana edukacijska radionica Upoznavanje rada s glinom kroz izradu autohtonog suvenira istarskog podneblja – rakljanskog lonca. Radionicu je pohađalo 30 osoba s intelektualnim teškoćama i nezaposlenih žena. Polaznici radionice usvojili su znanja i vještine koja su im potrebna za izradu predmeta od gline te posebice rakljanskog lonca.

Nadalje, u studenome 2015. godine održan je promocijsko-edukativni festival „Inkluzija i očuvanje kulturne baštine Istre“ u tri mjesta u Istri. U Raklju je održana prezentacija izrade rakljanskog lonca na nožnom kolu, korištenje tradicionalne peći za pečenje glinenih rakljanskih lonaca te kuhanje tradicionalne istarske maneštre u rakljanskom loncu za više od 80 sudionika. U Labinu su na gradskoj tržnici predstavljene  lutke u istarskoj narodnoj nošnji koje su izrađene u okviru radionica za osobe s invaliditetom, a zainteresirani građani mogli su se u prostorima Centra i sami okušati u izradi takvih lutaka. U Puli u Centru gradskih udruga Rojc bila je postavljena izložba te je održano je predavanje i okrugli stol na temu empatija, zapošljavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Slovenski partner u siječnju 2016. godine održao je trodnevni festival u sklopu kojega je održan okrugli stol na temu Zapošljavanje ranjivih skupina, te radionice na temu Empatija i zapošljavanje, Empatija u poduzećima i Zapošljavanje u nevladinim organizacijama u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje Slovenije. Sudionicima radionica keramike i izrade autohtonih tekstilnih predmeta podijeljene su diplome, a u sklopu festivala otvorena je izložba radova nastalih u sklopu projekta. Ujedno, otvorena je i izložba Radna mjesta za budućnost.

Kroz projekt je prošlo više od 120 sudionika festivala, dok je 60 osoba bilo uključeno u radionice. Sredstvima projekta opremljena je keramička radionica za rad osoba s invaliditetom u kojoj se izrađuju suveniri i uporabni predmeti. U tu svrhu izrađeni su autohtoni modeli suvenira.

Ciljevi projekta bili su:
• prijenos i razmjena znanja, iskustva i modela dobre prakse na prekograničnom području radi poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih dugotrajno nezaposlenih osoba
• razvoj inovativnog obrazovnog programa i usluga za osobe s invaliditetom i druge dugotrajno nezaposlene osobe na prekograničnom području
• revitalizacija kulturnog nasljeđa prekograničnog područja.

Projekt je djelomično financirala Europska unija i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a provodi se u okviru Operativnog programa IPA SI‐HR 2007. ‐2013., a nacionalno sufinanciranje projekta osigurala je Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge i Grad Labin. Također, provedbu projekta podržala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

Vodeći partner:
Centar za inkluziju i podršku u zajednici
Hrvatska, 52100 Pula, Ujevićeva 1
http://centar-podrske.hr

Projektni partner:
IPAK inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij
Slovenija, 3320 Velenje, Koroška cesta 18
http://ipak.si

Skip to content