Centar za inkluziju od svoga osnivanja aktivno djeluje na području zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada kao i u zaštićenim uvjetima. U početnim godinama Centar je pružao uslugu podrške pri pronalasku posla i povezivanja naših korisnika s potencijalnim poslodavcima. Tako se i naš prvi korisnik dnevnih aktivnosti uspješno se zaposlio u pulskom komunalnom poduzeću i prestao biti korisnik naših usluga tijekom 2008. godine.

Od 2010. godine Centar za inkluziju provodio je projekt IN.promo sufinanciran sredstvima EU kako bi povećao zapošljivost dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba s intelektualnim i višestrukim teškoćama u Istarskoj županiji. Specifični ciljevi projekta bili su povećati kompetencije dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba s intelektualnim i višestrukim teškoćama za uključivanje na otvoreno tržište rada te promovirati i poticati zapošljavanje osoba s intelektualnim i višestrukim teškoćama na otvorenom tržištu rada. Po završetku projekta do 2015. godine u okviru Centra za inkluziju osnovana je i prva zaštitna radionica osnovana od strane udruge u Republici Hrvatskoj, a koja je poslovala u Labinu i tijekom čijeg je poslovanja bilo zaposleno 12 osoba od čega 10 osoba s invaliditetom. Danas ona djeluje kao posebna pravna osoba.

Jedan od strateških ciljeva, a zapravo trajno usmjerenje naše organizacije, je i zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama kao i drugih osoba s invaliditetom u našoj organizaciji koje se ostvaruje kao zapošljavanje na otvorenom tržištu rada (strateški cilj 2: Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u svijet rada; specifični cilj: 2.1. poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u okviru organizacije). Podršku u navedenom pruža nam i Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Naše poslovanje svo vrijeme redovito sadrži promišljanje i djelovanje u smjeru kako intenzivirati uključivanje osoba s intelektualnim i drugim teškoćama ili višestrukim invaliditetom u svijet rada, posebice osoba koje nemaju mogućnosti rada na otvorenom tržištu na području Istre. Brine nas kako omogućiti izlazak iz sustava socijalne skrbi i ulazak u svijet rada osobama koje su dugotrajni korisnici socijalnih usluga, a čija je dosadašnja uspješna rehabilitacija u okviru postojećih programa u zajednici omogućuje ovu promjenu. Navedeno je sadržano i u našem strateškom planu – specifični cilj: 2.2. razvoj radnih i edukativnih aktivnosti za osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada, edukacija i motiviranje ostalih dionika za zapošljavanje osoba s invaliditetom te promocija u javnosti.

Aktivno i vlastitim primjerom promičemo zapošljavanje osoba s invaliditetom kao jedno od temeljnih ljudskih prava svakog čovjeka kao i oblik prevencije i ublažavanja posljedica siromaštva i socijalne isključenost.

Skip to content