Kmeti: Berba maslina

Danas smo brali masline i uređivali okoliš dvorišta kuće koja se nalazi u malom mjestu Kmeti kraj Umaga, u vlasništvu našega člana koji živi u organiziranom stanovanju.

U Istri ljudi od pamtivijeka žive u suživotu s vječnim stablima, maslinama. Masline su kroz stoljeća hranile, ali i liječile i čuvale od nedaća nebrojene generacije naših predaka. Na radnu akciju branja maslina uvijek se rado odazovemo, pogotovo kada za uzvrat dobijemo izvrsno domaće maslinovo ulje.

Od plodova masline dobiva se ulje koje se koristi za pripremanje, začinjavanje i konzerviranje hrane, a davno i za svjetlo u lojanicama. Ono se kao posebno vrijedna namirnica i dariva, a nekad se zajedno sa šećerom, jajima i peradi nosilo na svadbe, krštenja, karmine i druge važne životne događaje. Maslinovo ulje se, posebno ako je bilo prisno, verđino ili djevičansko (dobivalo se prešanjem bez dolijevanja vruće vode) naveliko koristilo i za liječenje kako ljudi tako i životinja. Njime su se liječile probavne tegobe, čir na želucu i žučni kamenci, bolni udovi, opekotine i glavobolja te poticao oporavak nakon bolesti ili poroda. Plodovi se nisu kao danas morali isti dan odnijeti na prešanje, već kad ih se nakupi dovoljno za preradu, čuvali su se u morskoj ili pitkoj vodi. U ulje su se dodavale i ljekovite trave poput kantariona ili gospine trave te češnjak i drugo.

Skip to content